MATTENTAARTENTOCHT

Sunday  22 April  2018  7:00 AM
Save Saved
Last update 23/04/2018
  677

Vrije start vanaf 7u tot 15u. Aankomst tot 18u.

Afstanden: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 26, 32, 42 km.

Gratis halve mattentaart met koffie.

Alhoewel wandelclubs het hele jaar door hard werken aan diverse wandelingen, die samen hun jaarprogramma vormen, komt het algemeen voor dat er onder die wandelingen eentje uitgroeit tot het paradepaardje van die club. Bij ons, is dat de Mattentaartentocht, die dit jaar trouwens reeds aan zijn 35ste editie toe is. In die 35 jaar hebben we heel wat tevreden wandelaars, al dan niet bij een wandelclub aangesloten, opnieuw mogen verwelkomen.

Dan zou je zo denken dat die tocht een eindeloze herhaling wordt van reeds gebruikte wegen, maar niets is minder waar, want de parcoursbouwer en zijn ploeg schuimen telkenjare maanden op voorhand de streek af naar nog niet ontdekte paden of verloren gegane trage wegen en gebruiken die - vaak gaan ze daarvoor op pad met de bosmaaier - in hun nieuw parcours. Op die manier tekenen ze elk jaar voor uitgelezen en verrassende omlopen.

Uiteraard zijn er wat vaste elementen, waarop wordt gebouwd, zoals de ruime startlocatie met dito parkeergelegenheid, de Boelaremeersen, het stadspark, de feestelijkheden van de “dag van de mattentaart” op de markt, de landelijke deelgemeenten, de in wielermiddens gekende Muur en voor de langere afstanden de Gavers, het Moerbekebos, de Bosberg, het Raspaillebos, het natuurreservaat Moenebroek en het Hasseltbos. Zoals gezegd geldt een van onze zorgen de wegen, die deze elementen met elkaar verbinden als parels aan een kroon. Om te bewijzen dat Padstappers Geraardsbergen, inderdaad meer dan één wandeling waard is, heeft de parcoursbouwer gezorgd voor mooie, rustige, natuurvolle omlopen door landerijen, domeinen, velden en bossen, waar de weelderig bloeiende blauwe boshyacint zorgt voor een schitterende kleurenzee en de wilde daslook voor heerlijke geuren.

Maar nog veel meer dan op onze andere wandelingen leggen we de klemtoon die dag op het aanbieden van een totaalbelevenis, we willen er een heerlijk dagje uit van maken. De Mattentaartentocht in samenwerking met de door de stad Geraardsbergen georganiseerde Dag van de Mattentaart zal deze totaalbelevenis helpen waar maken. De markt in Geraardsbergen, standplaats van het oudste Manneken Pis van België, is daarbij zowat de draaischijf tijdens deze tochten. Daar kan jong en oud het toeristisch hart van Geraardsbergen voelen slaan. De Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart zorgt er voor een waaier aan informatie en animatie in het teken van haar als Europees streekproduct erkend gebak. De stad zorgt dan weer voor muzikale omlijsting en maakt van de gelegenheid gebruik om enkele toeristische troeven op tafel te leggen. Terwijl de wandelaars kuieren langs de verschillende standjes, wordt op de aldaar voorziene rustpost een gratis halve mattentaart met koffie aangeboden. Ook voor onze mindervalide vrienden is er gewerkt aan een alternatief parcours dat hen -haast onmerkbaar- tot op de markt brengt om daarna zacht dalend terug naar de start te keren. De wandelende kinderen worden ook niet vergeten want aan de kortste afstanden worden alweer kinderzoektochten gekoppeld waaraan leuke attenties voor de deelnemers worden voorzien.

Alle parcoursen zijn zo opgebouwd dat de verschillende belevenissen worden verbonden door korte licht oplopende omlopen (6, 10 km), een wat langere licht golvende wandeling (14km) of korte (8 en 12 km) en lange (16 tot 42 km) heuvelachtige tochten over de mythische Muur van Geraardsbergen, die in 2019 als scherprechter zal worden opgenomen in een Touretappe.

De laatste bezienswaardigheid vind je op het KA zelf, met name een tentoonstelling van 70 jaar Belgische luchtmacht, waar onder andere een heuse F16 zal staan te pronken in afwachting van zijn al dan niet vervanging.

Op de start- en aankomstplaats, alsook op de rustposten onderweg, kunnen de wandelaars de dorst lessen en de honger verdrijven met tot in de puntjes verzorgde dranken en spijzen. De kinderen kunnen na de kinderzoektocht nog even stoom afblazen in de springkastelen op de speelplaats van het KA, dat voor die gelegenheid wordt omgebouwd tot een gezellig terras, van waar hun ouders de kroost met de glimlach zien moe worden. Een glimlach kan er trouwens zeker vanaf in de Photoboot, waar ludieke foto’s kunnen worden gemaakt en gratis mee naar huis worden genomen.

Zoals op al onze tochten bieden wij hier ook pakketten mattentaarten aan tegen voordeeltarief (5 + 1 gratis voor 7,50€). Vermits deze gegeerd zijn raden we aan ze vooraf bij aankomst te reserveren op de daartoe voorziene stand.

Deze tocht maakt deel uit van WalkOn, een regelmatigheidscriterium georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen in samenwerking met Vayamundo. Als deelnemende club zal Padstappers Geraardsbergen per ingeschreven deelnemer aan de Mattentaartentocht, 0,10 € storten aan HET AKSENT, een vzw die aangepaste vrijetijdsbesteding aanbiedt voor mensen met een beperking. Verder worden om het uur prijzen verloot onder de deelnemende wandelaars en om 16u wordt een inschrijvingskaart beloont met een verblijf voor 2 personen in het Vayamundo vakantiepark van Houffalize. Er zijn nog meer prijzen te winnen in dit regelmatigheidscriterium maar daarvoor verwijzen we graag naar de infostand van WalkOn zelf.

De Mattentaartentocht maakt ook deel uit van onze eigen Priortrofee, een geheel van vijf door Padstappers Geraardsbergen ingerichte tochten. Deelname aan 4 van de 5 geeft recht op een fles Prior of biologisch appelsap van 75cl. Vraag je deelnemerskaart en inlichtingen op de stand ‘Afstempeling’.

De padstappers en de stad Geraardsbergen zijn er klaar voor … jij ook?

hiking
Nearby hotels and apartments
9500 Geraardsbergen
Papiermolenstraat 103, Geraardsbergen, 9500, Vlaanderen, Belgium
9500 Geraardsbergen
Papiermolenstraat 103, Geraardsbergen, 9500, Vlaanderen, Belgium