Tentoonstelling 'De grenswipper, de bosspaaier en de filosoof'

Tuesday  2 April  2019  4:00 PM    Tuesday  2 April  2019 6:00 PM
Save Saved
Last update 03/04/2019
  3

Maak kennis met Pitje Mast, Jef Vantbos en Fil Dams…
Tentoonstelling illustraties Wegé voor “De grenswipper, de bosspaaier en de filosoof” (Zjosfinks) in de Leo Pleysierbibliotheek
Eind vorig jaar verscheen het boek “De grenswipper, de bosspaaier en de filosoof”. Acteur-verteller Zjosfinks bundelt hierin een aantal van zijn succesrijke theaterproducties die zich afspelen in de Noorderkempen en in de grensstreek. Voor de illustraties deed hij een beroep op Wegé.
Wegé was reeds vertrouwd met het werk van Zjosfinks en “verhalen uit de twintiger jaren met een surrealistisch kantje” dat zei hem wel iets. Toch had hij aanvankelijk wel wat “plankenkoorts”, een boekillustratie was toch iets nieuws voor hem.
Waar Zjos hem gevraagd had voor de cartoonstijl, waarvoor hij in “Veussel” en iets daarbuiten wereldberoemd is, wilde de tekenaar er iets méér instoppen… Om de sfeer van de verhalen te benaderen combineerde hij zijn cartoonstijl met een iets meer “realistische” manier van werken. Ook kregen de natuur en herkenbare elementen uit de streek zijn aandacht. Als hartstochtelijk verzamelaar van oude grafiek combineerde hij z’n cartoonstijl met technieken die in oude etsen uit de periode van de verhalen voorkomen.
Uiteindelijk werd het boek gesierd met 17 illustraties, die wonderwel aansluiten bij de sfeer van de verhalen. Het is duidelijk dat Wegé dit illustratiewerk zeer ter harte nam en zijn grenzen in deze tekeningen verlegd heeft…
Tijdens een expositie van deze illustraties op de zolder van de Klapekster (tot 17 maart), extra gestoffeerd door Zjosfinks, daalde menig bezoeker er, na “stille bewondering” afgewisseld met een bulderlach, de trap af met een glimlach op de lippen….
Vanaf 1 april (neen, dit is géén aprilgrap…) zijn de werken te bewonderen in Rijkevorsel in zaal Forsela, de bovenzaal van de gloednieuwe Leo Pleysier bibliotheek.
Je maakt er niet alleen kennis met Pitje Mast (hij heeft zijn naam niet gestolen…), Jef Vantbos en de raadselachtige filosoof Fil Dams. Je komt er ook “Miej zonder broek”, die een dubbelleven leidt, twee zéér koppige boeren uit Wortel, “Kej van den boskant” (een heks, of toch niet?), drie hele stoute meiskens… en nog veel meer tegen.
De tentoonstelling in zaal Forsela in de Leo Pleysier bibliotheek loopt heel april.

culture