Wandeltocht georganiseerd door De Denderklokjes Lebbeke: 28e Tongenslijperstocht

COVID-19: many events have been canceled or postponed, please check with the organizer the event status.
Wandeltocht georganiseerd door De Denderklokjes Lebbeke: 28e Tongenslijperstocht
Image from wattedoen.be
Sat 11 April 2020
Saturday 11 April 2020
Ended

Op zaterdag 11 april gaat onze 28ste editie van de Tongenslijperstocht door in Denderbelle, deelgemeente van Lebbeke. We vertrekken vanuit de kantine “Speelplein” Dorp te Denderbelle.
De afstanden zijn 6 - 12 – 18 en 24 Km. Starten kan vanaf 7.00u tot 15.00u.
Er kan vanaf de 12km ook gestart worden in de rustpost Vbs Kloosterstraat 1-5 9280 Wieze.
Onze parcoursmeester Ludo Pissens heeft volgende mooie parcours voor ons uitgetekend:
De 6 km: Hier duiken we direct het natuurreservaat Denderbellebroek in. Dit natuurreservaat is sinds 2003 officieel erkend als stiltegebied. Het is een zeer open gebied met een randzone van populier en elzenbossen. Bij hoge waterstand van de Dender en overstromingsgevaar wordt het Broek als potpolder gebruikt. Wij wandelen via rustige wegels rondom dit gebied en de dijken die Denderbelle beschermen tegen wateroverlast langs de pittoreske kerk Sint Martinuskerk naar de aankomst.
De 12 km vertrekt samen met de 6 km gaan dan via het dorp met zijn mooi gerestaureerd gemeentehuis, waar we ook het Beeld van de “Tongenslijpers” kunnen bewonderen. Dit beeld van kunstenaar Patrick Heuvinck symboliseert de laster en achterklap die liefst aan banden wordt gelegd in onze maatschappij en veel onheil kan aanrichten. We stappen verder de natuur in langs de boerderij van de abdij aan ‘t Motteken en de nu keurig gesnoeide fruitbomen,via het Kasteeldomein van Wieze naar de rustpost. Na de rustpost wandelen we tot de aankomst volledig in het groen. We doorkruisen het Natuurleerpad, het natuurgebied Wiesemeers, de oevers van de Dender en volgen een gedeelte van de Vossenwegelroute.
De 18 km volgt eerst de lus van de 12km. In Wieze stappen ze langs de mooie lus van het natuurreservaat Hannaerden. Dit natuurreservaat ligt in een drassig gebied in de vallei van de Pasbeek. In Hannaerden zorgt een vlonderpad dat we kunnen wandelen door dit kleine en rustig natuurgebied dat qua fauna en flora ook veel te bieden heeft. Vroeg in de ochtend of bij valavond kan men hier zelfs reeën spotten. Langs rustige wegels bereiken we de Chocoladefabriek Callebaut waar de lekkere geur je neus streelt en zo weer de rustpost bereiken. Na de rustpost voegen de wandelaars zich weer bij de 2 de lus van de 12 km.
De 24 km volgt de eerste lus van de 12 km maar maken tussendoor een ommetje langs de wegels in de Blijstraat en sluiten via de dijk op het ‘t Motteken weer aan bij de andere wandelaars tot de rustpost. Na de rustpost volgen zij ook de lus van de 18 km maar splitsen zich nogmaals en bereiken via de oude Romeinse Heirbaan van Aalst naar Baasrode weer aan bij de 18 km. Na de rustpost in Wieze wandelt deze afstand langs een volledig nieuwe trage wegel die Gijzegem met het pittoreske Mespelare verbind via het sas en de stuw van Denderbelle bereiken zij de aankomst.
Onze 28ste Tongenslijperstocht gaat door met de steun van ons gemeentebestuur. Zolang de voorraad strekt geven we een gezonde versnapering van peperkoek Vondelmolen en om het uur is er een verloting van fles streekbier Vicaris.
Kom ook zeker eens proeven van onze lekkere pannenkoeken in de startplaats.
De plannetjes van het parcours en de afstanden kunt u vinden op onze website www.denderklokjes.be
Ludo Pissens

1740 Views - 12/04/2020 Last update
art
kantine speelplein dorp, denderbelle, 9280
Event from
wattedoen.be

Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event

Nearby hotels and apartments

kantine speelplein dorp, denderbelle, 9280

Browse other venues in Dendermonde
Discover now


Discover more events in Dendermonde
Discover now


kantine speelplein dorp, denderbelle, 9280
Event from
wattedoen.be


Are you an event organizer?
Create events for free. They will be immediately recommended to interested users.
Create event
  1. Dendermonde
  2. Wandeltocht georganiseerd door De Denderklokjes Lebbeke: 28e Tongenslijperstocht
 
 
 
 
Your changes have been saved.